apartmani Šibenik

MALI SAVJETI ZA PUT U HRVATSKU

Cijene u Hrvatskoj su u prosjeku niže od cijena u Italiji, Njemačkoj, Norveškoj, i više od cijena u Češkoj. U prosjeku Hrvati kupuju hranu koja košta  7% manje od prosječnih cijena u EU. U ovom kratkom pregledu navest ćemo neke od cijena  u Šibeniku, kao mali orijentir za planiranje putovanja. Naravno da cijene nisu na svim lokacijama i u svim objektima iste.

U Šibeniku ćete  veliki macchiato platiti oko 8 do 10 kn, pizzu 35 kuna, malo pivo 10 kn, veliko pivo 15 kn, sok od 12 do 15 kn. U restoranima ćete za  špagete sa plodovima mora izdvojiti 40ak kn, biftek 80ak kn, svinjske medaljone 50ak kn, a za oboritu ribu morat ćete izdvojiti i 400 do 500 kn.  U prehrambenim dućanima litru mlijeka ćete platiti oko 6 kn, kruh 7 kn, bezalkoholna pića oko 9 kn za litru, kg piletine 30 ak kn, kg teletine 50 ak kn, kg srdela 20 ak kn, brancin s uzgajališta 70 kn.

Cijene parkinga u Šibeniku, ovisno o zoni, su od 3 do 10 kn po satu. U nekim zonama maximalno dozvoljeno parkiranje je 120 minuta. Cijena cijelodnevnog parking će vas izaći u sezoni od 67 do 165 kn.

Cijena autobusnih karata za okolna mjesta kao što je npr. Brodarica će vas izaći 10 ak kn, za Vodice 20ak kn, a ukoliko odlučite otići do Dubrovnika iz Šibenika će vas karta stajati 150 kn, do Trogira nekih 40 kn, do Splita 60 ak kn, ovisno o prijevozniku. Većina prijevoznika odobrava popuste za djecu do 10 godina 50%, djeca koja ne koriste sjedalo ne plaćaju kartu, a ukoliko se odlučite za kupnju povratne karte uštedjet ćete 20%.

Cijena ulaska u NP Krka je u sezoni 95 kn. Djeca od 7 do 14 godina će platiti 70 kn, a za djecu do 7 godina je gratis. Izleti s brodom se dodatno naplaćuju.

Cijene na otocima su uvijek nešto više što i nije čudno jer treba sve te stvari dopremiti na otok.

Ulazi u klubove su 30 do 50 kn, ovisno o klubu. Ukoliko gostuje neka od domaćih i stranih zvijezda ulaznicu ćete platit 70 kn pa na više, ovisno o tome tko gostuje.

Svakako je pametno da spojite ugodno s korisnim i možda koji dan odvojite za posjet stomatologu dok ljetujete na ovim područjima. Naime, usluge stomatologa u  Hrvatskoj  su još uvijek prilično jeftinije od onih u zemljama zapadne Europe.

Kao i u većini zemalja Europe i u Hrvatskoj osoblje restorana, kafića prima naknadu za obavljanje svog posla, što je uračunato u cijenu. Obično se ostavlja napojnica od 5 do 10 % za zahvalnost za dobru uslugu, naročito u vrhunskim restoranima.

Ukoliko zemlja iz koje dolazite ima potpisan Health Care Convention s Hrvatskom nećete morati platiti medicinsku uslugu, u suprotnom će vam se naplatiti direktno prema cjeniku koštanja. Stoga, prije puta to provjerite.

Pri ulasku u Hrvatsku morate imati putovnicu ili neki drugi međunarodno priznat identifikacijski dokument. Provjerite prije putovanja dali vam je potrebna viza za Hrvatsku jer to nije moguće napraviti na jednoj od hrvatskih granica.

U Hrvatsku možete unijeti i iznijeti 3000 eura, odnosno 15000 kn za domaću valutu.

Za shoopinogoholičare svakako bitna stavka da pri kupnji robe čiji račun prelazi 500 kn svakako zatražite tax-free formular i sačuvate račune jer po povratku kući možete zatražiti povrat poreza.

Ukoliko želite koristiti neke od svojih elektroničkih uređaja voltaža na gradskoj strujnoj mreži je 220 V, frekvencije 50 Hz. Tako posjetitelji iz SAD-a moraju upotrebljavati transformator, a iz Velike Britanije adapter za europsku strujnu mrežu.

U ovim krajevima nema toliko krađa, provala, međutim, za vrijeme turističke sezone ipak valja biti oprezniji. Stoga, pripazite da ne ostavljate vrijedne stvari bez nadzora na plažama, u kafićima, klubovima, apartmanima, bez da zatvorite prozore i zaključate ih. Svakako nemojte ostavljati vrijedne stvari u automobilu koje mogu biti mamac za provale. Također, budite oprezni ukoliko vas netko zaustavlja za pomoć na cesti, moguće je da se radi o prevari.

Za vrijeme sezone pružatelji usluga mobilne telefonije u Hrvatskoj imaju posebne ponude za turiste kako biste što povoljnije mogli telefonirati doma. U Hrvatskoj možete telefonirati i iz poštanskog ureda ili na telefonskim govornicama, koje funkcioniraju uz pomoć kartica koje možete kupiti na kiosku ili u pošti.

Većina trgovina radnim danom je otvorena od 8 do 20 sati, a za vrijeme turističke sezone mnoge rade i nedjeljom i blagdanom.Javne službe i poslovni uredi rade od 8 do 16 sati radnim danom. Pošta je otvorena od 7 do 19 sati. Ljekarne su otvorene od 7 do 20 sati radnim danom, subotom od 7 do 13 sati, a nedjeljom je uvijek jedna od ljekarni dežurna.

Vodu u Hrvatskoj može se piti sa slavine.

Hrvatska valuta je kuna

Pozivni broj za Hrvatsku +385

Internetski nastavak .hr

Državni praznici za vrijeme sezone:

22.06. Dan antifašističke borbe

23.06. Tijelovo

25.06. Dan državnosti

05.08. Dan domovinske zahvalnosti

15.08. Velika Gospa

U slučaju nesreće zovite 112

KLIMA

Klima je izrazito mediteranska. Suha i topla ljeta sa prosječnom temperaturom u srpnju i kolovozu 25, 26 stupnjeva, dok je prosječna temperature mora 23, 24 stupnjeva.  Prosjek od 2710  sunčanih sati godišnje svrstava nas u najsunčanije lokacije Sredozemlja. Prevladavaju vjetrovi bura i jugo, a u ljetnim danima uz obalni pojas i ugodni maestral.

Sunce u ljetnim danima je izrazito jako stoga svakako pripazite da se dobro zaštitite kako ne bi izgorjeli. Ovo je osobito važno  ukoliko ljetujete s djecom. Koristite sunčane naočale s UV zaštitom, kapu, suncobran, tanku pamučnu majicu i hlače. Nastojte da djeca što više vremena provedu u hladu. Svakako izbjegavajte sunce u periodu od 10 do 15 sati.

 

Izdvojeni apartmani

Apartmani Kola-Fjaka Fjaka APARTMAN BUČEVIĆ, ID:158
Šibenik
udaljenost od mora:
200 m
Apartmani Kola-Fjaka Fjaka Apartmani Loriana, ID: 65
Šibenik
udaljenost od mora:
300 m
Apartmani Kola-Fjaka Fjaka Studio apartman Adris
Šibenik
udaljenost od mora:
500 m
Apartmani Kola-Fjaka Fjaka Apartman Kiara, ID:222
Šibenik
udaljenost od mora:
200 m
Apartmani Kola-Fjaka Fjaka Kuća Vicencin, ID:55
Bilice
udaljenost od mora:
4000 m

Najnoviji apartmani

Apartmani Kola-Fjaka Fjaka Apartmani Vlahov, ID:4
Prvić/Šepurine
udaljenost od mora:
20 m
Apartmani Kola-Fjaka Fjaka Apartmani Ana, ID:11
Vodice
udaljenost od mora:
250 m
Apartmani Kola-Fjaka Fjaka Jerry&Oli's apartment, ID:13
Šibenik
udaljenost od mora:
300 m